13 de març del 2013

"HABEMUS PAPAM": FRANCESC I



El jesuïta Jorge Mario Bergoglio, jesuïta nascut a Buenos Aires el 1936, és el successor de Benet XVI al capdavant de l'Església catòlica, prenent el nom de Francesc I. Bergoglio, que no apareixia en cap de les travesses d'aquests dies, pertany a l'orde dels jesuïtes i és conegut pel seu compromís amb els pobres.

El pontífex número 266 de la història de l'Església catòlica, successor de Benet XVI, és el primer provinent de l'Amèrica Llatina, el continent on hi ha més catòlics. També és el primer papa que pertany a l'orde dels jesuïtes. Quan passaven vuit minuts de les set del vespre, la xemeneia de la Capella Sixtina ha començat a expulsar fum de color blanc. Més d'una hora més tard, s'ha sabut el nom del nou pontífex, anunciat pel  Protodiaca, el francès Jean Louis Tauran. 

I, finalment, poc abans de dos quarts de nou, Bergoglio ha sortit al balcó de la plaça de Sant Pere i s'ha dirigit a la multitud en italià.


"Amor i fraternitat"

"Els meus germans cardenals han anat a buscar el Papa a la fi del món", ha dit irònicament el nou pontífex. Bergoglio s'ha dirigit als fidels demanant-los que preguin a Déu que el beneeixi en el seu nou camí, que ha de ser d'"amor i fraternitat".

En la seva intervenció, Francesc I ha demanat resar un parenostre i un AVE Maria pel pontífex emèrit Benet XVI. El nou papa també ha demanat que, abans de ser ell qui beneís el poble, els congregats a la plaça resessin a Déu perquè el beneís a ell. Seguidament, ha fet la tradicional benedicció "urbi et orbi".

 Els 115 cardenals reunits a la Capella Sixtina han escollit el nou pontífex a la cinquena votació, després de dues fumates negres. En total, el conclave ha durat poc més de 25 hores, de manera que es manté la tònica de les últimes dècades, en què les eleccions han estat força ràpides. Pius XII va ser escollit amb tres votacions, Joan Pau I i Benet XVI amb quatre, Joan Pau II amb vuit i Joan XXIII amb onze.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Anima't i escriu un comentari!